Helsingin luontoalueet

%d0%bd%d1%8292Merellinen ja luonnonläheinen Helsinki on vehreä pääkaupunki. Keskustan alueelta löytyy useita puistoja ja monenlaisia liikuntamahdollisuuksia. Helsingin kaupungin pinta-alasta noin kolmasosa on viheralueita, sillä 4734 metsähehtaarin lisäksi puistoalueiden pinta-ala on jopa 1898 hehtaaria kaupungin vajaasta 22000 hehtaarin pinta-alasta.

Useilla puistoilla on pitkä historia, jopa 1800-luvulle asti sijoittuva taival, ja uusia puistoalueita rakennetaan jatkuvasti. Helsingissä on lähes mahdotonta liikkua ohittamatta puistoaluetta. Helsinki on myös jalankulkukaupunki, jossa monet reitit johtavat puistojen läpi. Kaupungissa on myös useita puutarhoja, jotka tarjoavat vihreyttä myös talviaikaan puisto- ja ulkoilualueiden ollessa lumen peitossa.

Puistot

%d0%bd%d1%8293Viheralueet ovat helsinkiläisille tärkeitä. Ne ovat myös merkittävä osa kaupungin kulttuuria ja viihtyvyyttä. Sekä paikalliset että turistit viettävät kesäisin paljon aikaa puistoissa. Useat tapahtumat sijaitsevat niissä, joten kauniista ympäristöstä on helppo nauttia. Helsingin puistojen hoidosta ja ylläpidosta vastaa kaupungin alaisuudessa toimiva Rakennusvirasto. Lisäksi puistojen kunnon ylläpitoon on panostettu vapaaehtoisvoimin. Helsinkiläiset huolehtivat viheralueiden hyvinvoinnista, sillä puistojen näkyvyys ja osuus katukuvassa on hyvin merkittävä.

Puistot tarjoavat elämyksiä ympärivuotisesti. Kesäisin puistoissa tarjotaan monenlaisia liikuntamahdollisuuksia, mm. ryhmäliikuntatunteja, joukkuepelejä, joogaa ja muuta jumppaa. Merenrannalla sijaitsevissa puistoissa on kesäisin myös uintimahdollisuuksia. Turisteille ja muille kiinnostuneille on tarjolla järjestettyjä kävelyretkiä ympäri Helsingin puistoja.

Talvisin esimerkiksi Kaivopuistossa voi harrastaa myös talviliikuntalajeja, ja tarjolla on monenlaista puuhaa erityisesti lapsille, jotka voivat laskea pulkkamäkeä ja hiihtää pitkin hiihtolatuja. Kaivopuisto sijaitsee aivan Helsingin keskustan eteläkärjessä ja on yksi tunnetuimmista puistoalueista.

Helsingin tunnetuin puisto Keskuspuisto on kooltaan suurin. Keskuspuisto täytti tänä vuonna jo 102 vuotta. Se alkaa läheltä keskustaa Töölönlahdelta ja jatkuu aina Haltialaan ja Vantaanjoelle eli Helsingin pohjoisrajalle asti. Keskuspuistossa voi puuhastella monenlaista; retkeillä, kuntoilla, leikkiä ja tutustua luontoon. Keskuspuistossa asustaa monia eläimiä, joita kävelijä voi nähdessään ihastella. Alueella asustaa jopa hirviä. Sieltä löytyy myös siirtolapuutarhan kasvimaapalstoja, joiden ohi kävellessä voi ihailla niiden kauneutta ja loistoa.

Puutarhat

Erilaiset puutarhat tuovat oman osuutensa Helsingin vehreyteen. Kasvitieteelliset puutarhat sekä siirtolapuutarhat ovat erityisesti asukkaiden suosiossa. Siirtolapuutarhat ovat ikään kuin pieniä kyliä kaupungin hetkisen arjen kupeessa, sillä useaa puutarhatonttia koristaa pieni mökki.

Vaikka viheralueiden käyttö rajoittuu usein kesäaikaan, ovat puutarhat erityisesti talvisin niin turistien kuin paikallistenkin mielenkiinnon kohteina. Esimerkiksi Talvipuutarha, joka sijaitsee Töölönlahdella lähellä keskustaa, kerää vuosittain kiitettävän määrän henkilöitä nauttimaan trooppisesta ilmasta ja kasvustosta kylmän talven keskellä. Myös kasvitieteelliset puutarhat Kaisaniemessä ja Kumpulassa ovat hyvin suosittuja kohteita viettää aikaa.

Liikuntamaastot

%d0%bd%d1%8294Puistojen ja puutarhojen lisäksi Liikuntavirasto tarjoaa monenlaisia ulkoilmaliikuntamahdollisuuksia, muun muassa liikuntapuistoja, maauimaloita ja tenniskenttiä. Puuhaa on siis tarjolla kaikenikäisille ja kaikenlaisille ihmisille, joten jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa.

Helsingin lähialueiden liikuntamaastot tarjoavat entistä laajempia liikuntamahdollisuuksia. Esimerkiksi Nuuksion kansallispuisto, joka sijaitsee Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella, on mielenkiintoinen matkakohde. Pinta-alaltaan kansallispuisto on 53 neliökilometriä. Nuuksion metsät, järvet ja suot tarjoavat laajan skaalan erilaisia retkeilymahdollisuuksia.

Puistossa on neljä eri pituista viitoitettua luontopolkua ja kaksi maksutonta telttailualuetta. Nuuksio on siinä mielessä hyvin erikoislaatuinen, että se sijaitsee aivan pääkaupungin kupeessa ja siellä esiintyy kymmeniä uhanalaisia eläin-, sieni- ja kasvilajeja. Nuuksioon pääsee keskustasta helposti julkisilla liikennevälineillä, esimerkiksi Espoon busseilla.

Kokonaisuudessaan Helsinki ja sen lähialueet ovat hyvinkin vehreitä ja tarjoavat mahdollisuuksia monenlaiselle luonnonkulkijalle ja harrastelijalle. Helsingin puistoissa voi urheilla, retkeillä, hoitaa puutarhaa, osallistua moniin eri tapahtumiin ja harrasteisiin. Koska Helsingissä sijaitsee useita kauniita puistoja ja luonto-alueita, ei vihreitä alueita ole ollenkaan vaikea löytää. Helsinki on kaikin puolin vihreä vaihtoehto monien muiden eurooppalaisten pääkaupunkien rinnalla.