Kulttuurinnälkäinen Helsingissä

Noin 600 000 asukkaan Helsinki on mielenkiintoinen yhdistelmä pientä suurkaupunkia, yhteisöllisyyttä, vanhoja, uudistuneita työläiskortteleita ja monipuolista kulttuuritarjontaa. Kulttuurinsa puolesta kaupungista löytyy aina jotain uutta myös kaupungin asukkaille. Matkailijoille kaupungilla on näytettävänään niin kulttuurihistoriallisia alueita, museoita kuin myös nykytaidetta ja kulttuuritapahtumia.

Ota Helsinki haltuun

%d0%bd%d1%82104Helsingin keskusta-alueen kulttuurinähtävyydet on helpointa kartoittaa jaloin. Kaupungissa on vahva merellinen vaikutus ja tutustuminen kaupunkiin on mukava aloittaa kauppatorilta, joka tarjoaa torielämyksiä, merimaisemia ja avaa keskustan maisemia satamasta käsin. Kauppatorilta on kivenheiton matka Tuomiokirkolle ja Senaatintorille, jonka ympäristössä sijaitsee useita empiretyylisiä rakennuksia. Iso osa historiallisista rakennuksista on Carl Ludvig Engelin suunnittelemia. Vuonna 1852 valmistunut Helsingin Tuomiokirkko kuuluu kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin, sen vieressä sijaitsevat Helsingin Yliopiston päärakennus, kansalliskirjasto ja Valtioneuvoston linna. Innokkaat liikkujat jatkavat matkaa myös muihin kaupunginosiin katselemaan paikallista arkkitehtuuria, joka ammentaa niin menneisyydestä kuin myös modernista nyky-arkkitehtuurista.

Museot ja näyttelyt

Kaupungissa riittää kulttuuritarjontaa museoiden ja näyttelyiden muodossa. Helsingin Kaupunginmuseo sijaitsee kaupungin vanhimmassa korttelissa, Senaatintorin laidalla. Se tuo kävijän lähelle tavallista helsinkiläistä arkea ihmisten omakohtaisten kokemusten, valokuvien ja esineiden avulla. Kaupunginmuseon alaisuuteen kuuluvat myös Hakasalmen huvila, Ratikkamuseo, Työväenasuntomuseo ja Ruiskumestarin talo.

Helsingin Taidemuseon tilat sijaitsevat uudistuneessa Tennispalatsissa. Nähtävillä on eri aiheisia näyttelyitä, suuri osa Taidemuseon aarteista on tuotu lähelle kaupunkilaisten arkea lääkäriasemille, virastoihin, kaduille, kouluihin ja kirjastoihin.

%d0%bd%d1%82105Ateneum ja Kiasma tarjoavat kaupunkilaisille kansainvälisiä taide-elämyksiä. Ateneumissa on maan laajin taidekokoelma, Ateneumissa esiteltiin ensimmäisen kerran taidetta jo 1888. Museon kokoelmissa on kansallisaarteita aina 1700-luvulta 1950-luvun moderniin taiteeseen asti. Ateneumissa on myös mittava kansainvälisen taiteen kokoelma. Kiasma on nykytaiteen museo, jonka tarkoitus on tehdä nykytaide tutuksi kaikille. Kiasma on taide-elämysten kohtaamispaikka, jossa helsinkiläiset voivat tutustua siihen mitä taiderintamalla tapahtuu juuri nyt.

Kaupungissa on useita kulttuurikeskuksia, joiden tiloissa on vaihtuvia näyttelyitä. Niitä pidetään Caisassa, Annantalossa, Kanneltalossa, Malmitalossa, Stoassa ja Vuotalossa sekä Virka galleriassa. Useimmat museot ja näyttelytilat ovat maanantaisin suljettuna mutta kuukauden ensimmäisenä perjantaina moniin paikkoihin on vapaa pääsy. Kulttuuritehdas Korjaamo tuottaa kaupunkilaisille satoja kulttuuri- ja yritystapahtumia. Korjaamolla järjestetään näyttelyitä, elokuvia, teatteria ja konsertteja. Entinen kaupungin teurastamoalue toimii nykyisin kulttuuri- ja elämyskeskuksena, johon on avattu ravintoloita ja myymälöitä. Teurastamolla järjestetään ympäri vuoden monenlaisia tapahtumia.

Tapahtumat

Kesäkaupungissa vilkkain kulttuuritarjonta keskittyy kesään, jolloin kulttuurielämykset jalkautuvat ulkotiloihin ja lähelle kaupunkilaisia. Kaupungissa on lukuisia kulttuuriviikkoja kuten:

 • Open House Helsinki järjestää opastettuja kierroksia mielenkiintoisiin kohteisiin.
 • Helsinki Design Week on designin, muodin ja arkkitehtuurin ystävien tapahtumaviikko.
 • iiiiWeek on Linnanmäen erikoisviikko, jonka teemana on Halloween.
 • Rakkautta ja anarkiaa-filmifestivaalit marssittaa kaupunkilaisten nähtäväksi tunteisiin vetoavia, ristiriitaisia ja mielenkiintoisia elokuvia.
 • Stadin silakkamarkkinat kauppatorilla ovat odotettu tapahtuma meren äärelle rakennetussa kaupungissa.

Teatterihuveja ja musiikkia

Helsingin teatteri tarjonta on monipuolinen, tarjolla on niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin tekstien pohjalta koottuja esityksiä, musikaaleja, modernin tanssin sekä nykytanssin näytöksiä. Helsingin kaupunginteatterin ja Suomen kansallisteatterin ohjelmisto päivittyy aina syyskaudella, jolloin uusi teatterikausi käynnistyy. Tarjolla on myös pienempien teatteriryhmien mielenkiintoisia esityksiä. Yllä olevien lisäksi kannattaa tsekata ainakin seuraavien ryhmien ohjelmisto:

 • %d0%bd%d1%82106Savoy-teatteri
 • KOM-teatteri
 • Arena
 • Ryhmäteatteri
 • Svenska Teatern
 • Ylioppilasteatteri
 • Peacock

Kaupunki on maan musiikkitapahtumien keskus. Tavastia-klubilla voi käydä kuuntelemassa paikallisia bändejä ja pienillä klubeilla esiintyvät aloittelevat kokoonpanot. Suurempia konsertteja pidetään Olympiastadionilla ja Kulttuuritalolla. Klassisen ystävä ostaa liput Helsingin kaupungin Sinfoniaorkesterin konserttiin. Helsinkiläiset ovat innostuneet kaupunkifestareista, mikä parempaa kuin tuoda musiikki ja tapahtumat kaupunkilaisten syliin. Seuraavat festarit lukeutuvat kaupungin suosituimpiin:

 • Flow kaupunkifestivaali
 • Tuska
 • Maailma Kylässä
 • Weekend festivaali